Agersan Plastik

Agersan Plastik

Plastik hammaddenin eritildikten sonra uygun kalıba enjekte edilip şekillendirilerek soğutulması işlemine plastik enjeksiyon adı verilir. Bu işlem tüketicilerin hayatında en çok kullandığı ürünlerin üretiminde büyük rol oynar. Endüstri sektörünün pek çok alanında kullanışlı ürünlerin daha düşük maliyetle üretilmesine imkan tanır. Dolayısıyla plastik enjeksiyon sektörünü oluşturan teknoloji, büyükten küçüğe birçok tasarımın plastik versiyonunun yapılmasına katkı sağlamıştır. Termoplastik malzemenin eritilip soğutulması ve ardından farklı kalıplara dökülebilmesi, yalnızca plastik enjeksiyon makinesi yardımıyla gerçekleştirilebilir. Hammadde eritme, enjeksiyon, ütüleme, soğutma, kalıp açma, çıkarma gibi aşamalardan oluşan süreç yüksek verimlilik, otomatikleştirme başta olmak üzere onlarca avantajı beraberinde getirir. Son teknoloji enjeksiyon makineleriyle üretilen perde aksesuarları ve mekanizması çeşitlerindeki toptan siparişleriniz için öncü plastik enjeksiyon firmalarından biri olan Agersan Plastik’i tercih edebilirsiniz.

Plastik Enjeksiyon Nedir?

Termoplastik yapıdaki polimer plastiğin eritilerek istenen kalıba dökülmesinin ardından soğutulmasıyla şekil alması işleminin genel adıdır. Enjeksiyon denmesinin sebebi ise kalıp içerisine çeşitli ebatlardaki vidalar aracılığıyla püskürtülmesinden kaynaklanır. Süreç yalnızca plastik enjeksiyon makinaları yardımıyla gerçekleştiği için “Plastik enjeksiyon makinesi nedir?” konusu işlemin anlaşılmasında önemli bir yer tutar. Temel olarak polimer haldeki plastiğin döküldüğü huni, vida, ısıtıcı ile şeklini alması istenen kalıba bağlı makinelerdir. Böylelikle en küçük malzemelerden büyüğüne kadar araç-gereç üretimine imkan tanınır.

Plastik Enjeksiyon Üretim Nasıl Yapılır?

Üretim süreci toz veya granül formundaki hammaddenin huni içerisine eklenmesiyle başlar. Termoplastik yapıda olması gereken bu maddeler geri dönüştürülebilir plastik de olabilir. Katı madde, kovan içerisinde yer alan döner vida ile kovan üzerindeki ısıtıcı yardımıyla yüksek basınç ve ısı altında hamurlaşırken, kısa sürede sıvılaşmış olur. Vida sürtünme, ısı ve hareket etkisiyle sıvıyı sıkıştırarak kovanın ucundaki roket bölümünde birikmesini sağlar. Hidromotor musluk kapalı haldeyken biriken sıvı, musluk açılınca kalıba dolmaya başlar. Geri basınç yatağı ile rulmanlar vidayı geri çekerek basıncı alır. Bu adımların tamamı bilgisayara bağlı otomasyon sistemleri ile bağlı olması sayesinde mekanizma ne kadar ürün alınacağı, kalıba ne kadar akacağı, vidanın ne zaman geri çekileceği gibi işleri otomatik bir şekilde yapar. Kalıba giren eriyik aşağıdaki aşamalardan geçer:

  • Kalıba iyice dolması sağlanan sıvı plastiğin dibe çökmemesi, boşluğu tamamen doldurması amacıyla ütüleme adı verilen işlemle bir miktar basınç uygulanır.
  • Belirli bir sürenin ardından ütüleme işlemi sona erer. Artık istenen şekli alması için soğutma adımı başlarken, vida dönmeye başlayarak yeni ürünü içine alması için sistem ısınmaya başlar.
  • Hazır sabitlenen ürünün çıkması kalıp açmayla gerçekleşir. İticiler parçayı kalıptan çıkararak yeni sıvıyı almak için hazır konuma gelir.

Plastik Enjeksiyon Hammaddesi Nedir?

Enjeksiyon işlemine uygun yaklaşık 40 bin hammadde kaynağı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla farklı ürün gruplarında tercih edilir. Bunlar genel olarak termoset plastikler ve termoplastikler şeklinde gruplandırılır. Termoplastiklerin geri dönüştürebilir olması onu en değerli kılan özelliklerden biridir. Aynı veya farklı kalıplara birden çok kez girebilmesiyle tekrar tekrar kullanılabilir. PVC, HDPE, PP, LDPE popüler olanlarından bazılarıdır. Her biri farklı kullanışlı özellikleriyle öne çıkar. Örneğin PP, yani polipropilen kimyasal çözücülere karşı dayanıklılık, yüksek akışkanlık ve kolay kalıplanabilir olması gibi nedenlerle kullanımı çok yaygındır. Kolonya kapakları gibi şişe kapakları ondan yapılır. Polietilen (PE), korozyona dayanıklılık, uzun raf ömrü, yüksek sıcaklığa uygunluğuyla gıda ambalajlarında tercih edilir.

Plastik Enjeksiyon ile Üretilen Ürünler Nelerdir?

İnsanların hayatında karşılaştığı araç, gereç, elektronik eşya gibi ürünlerin birçoğu plastik enjeksiyon ürünleridir. Oyuncaklar, züccaciye ürünleri, ürün ambalajları, otomobil parçaları, mobilya bağlantı aparatları, perde aksesuarları ve daha pek çok şey plastik enjeksiyon makinesinden çıkar. İnsan sağlığına zararlı olmayan plastik bileşenlerin keşfedilmesiyle birlikte insan aklına gelebilecek her kategoride büyük rolü olduğunu söylemek mümkündür. Bu teknoloji ile sunulan üretimleri Ürünler bölümünden inceleyebilirsiniz.

Plastik Enjeksiyon ile Üretimin Kazandırdığı Avantajlar

Kalıp tasarımlarının detaylı ve zaman alan prosedürlerden oluşması dışında hızlı enjeksiyonun pek çok açıdan avantajı vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Düşük maliyet – Diğer hammadde kaynaklarına kıyasla daha uygun fiyatlı üretim yapılmasına olanak sağlar.
  • Sıfıra yakın malzeme kaybı – Hammadde makineye girdiği gibi çıkar ve neredeyse hiçbiri boşa gitmez. Bununla birlikte geri dönüştürülebilir plastik kaynakları sayesinde bu kayıp sıfıra indirilir.
  • Yüksek üretim hızı – Otomasyon sistemi daha kısa sürede, yüksek miktarda üretimi mümkün kılar.
  • Daha iyi hassasiyet – İstenilen detayları daha görüntüleyebilme kolaylığı sayesinde ürünlerin şekli başarılı şekilde ortaya çıkabilir.
  • Farklı malzeme seçimi yapabilme – Üretimi yapılacak ürünlerin özelliklerine göre malzeme seçilebilir.

.