Plastik enjeksiyon kalıp, plastik ürünlerin üretimi için kullanılan kalıpları tasarlama sürecinin tamamı anlamına gelir. Plastik enjeksiyon kalıp tasarımından doğru şekli elde edene kadar oldukça karmaşık bir süreci kapsadığı için deneyim ve uzmanlık gerektirir. Tasarım aşamaları dikkatle izlenmeli, mühendislik hesaplamaları ve simülasyonlar kullanılmalıdır. Kaliteli bir kalıp tasarımı, ürünün kalitesini ve üretim verimliliğini artırabilir. Ürün özellikleri ile ölçüleri, baskı miktarı, hammadde türü dikkate alınarak ortaya kusursuz sonuçlar ortaya çıkarılabilir. Dolayısıyla Agersan Plastik, 10 yılı aşan deneyimi ve uzman tasarımcıları ile kullanıcıların talepleri ve beklentileri doğrultusunda hedefinize en uygun tasarımı üretir. Plastik enjeksiyon kalıp imalatı ve tasarımının plastik parça ile uyumluluğu başarıyı etkileyebilmesi sebebiyle aklınızdaki projeleri hayata geçirmek için Agersan Plastik ile hemen iletişime geçebilirsiniz.
Plastik Enjeksiyon Kalıp Nedir?
Enjeksiyon kalıpları genel anlamda, kalıbı alınacak malzemenin, uygun hacim boşluğuyla şekillenmesini sağlayan araçlardır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan termoplastik enjeksiyon kalıpları, plastik malzemelerin kolay biçimlendirilmesine yardımcı olur. Eriyen hammaddenin kalıp içerisine kolaylıkla ve homojen dağılarak istenen şeklin alınmasını sağlar. Ayrıca ürünün hızlı şekilde soğumasını mümkün kılarak rahatça dışarı çıkarılmasına destek olur. Kalıbı oluşturan elemanlarda ise çoğunlukla erkek ile dişi kalıp bölümü, itici pimler, yerleştirme bileziği, yolluk burcu, üst ile alt plaka, destek plakaları ve itici plakalar yer alır.
Plastik Enjeksiyon Kalıp Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım amacına göre değişen pek çok plastik enjeksiyon kalıbı üretilebilir. Vakum, termoset, şişirme, extrüzyon, saç rotasyon olmak üzere 5 farklı çeşit kalıp sıralamak mümkündür. Her biri ile çok farklı kategorilerde yer alan ürünler üretilebilir. Termoform adıyla da bilinen vakum kalıplar ile ürün, formunu termoplastik levhaların ısıtılıp vakum yardımıyla kalıba çekilmesiyle alır. Termoset kalıplarda ürünlerin kompozit ve termoset türdeki plastiğin ısıtılarak basınç uygulanıp pişirilmesiyle kalıbın şeklini alması sağlanır. Bu yöntemde geri dönüştürme olmamasının yanı sıra işlem sırasında taşma çapakları olabileceğinden vibrasyon, zımparalama gibi yöntemlerle ürünün son şekli alması sağlanır.Genellikle şişe yapımında kullanılan ve blow mold olarak da bilinen şişirme kalıplarda, kalıp içerisine hapsedilen plastik basınçlı havayla şişirilir. Extrüzyon olanlarda ise extrüzyon ocağı adı verilen makinede eritilen plastik sürekli akıtılarak çıkışta su ve hava yardımıyla soğutulur. Rotasyon teknolojisinin kullanıldığı saç rotasyon kalıpları daha zor şekillerin üretiminde oldukça idealdir. Bidon, çocuk parkları, su depoları gibi malzemelerin üretiminde kullanılmakla birlikte daha düşük maliyetli olması ve az miktardaki ürün üretiminde tercih edilir.
Plastik Enjeksiyon Kalıp İmalatı Nasıl Yapılır?
Plastik enjeksiyon kalıpçılığının çok aşamalı bir süreç olduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür. Bu günün plastik enjeksiyon kalıp teknolojisi imalatı yapılacak ürüne en uygun ve başarılı tasarımlar ortaya çıkarmayı kolaylaştırmaktadır. Standart bir kalıp üretimi; teknik resim ya da numune üzerinden ihtiyaçlarınıza göre çizilen kalıp tasarımı, çizilen tasarım ile yapılan profesyonel 3D prototip imalatı, prototipin ölçüsel ve diğer açılardan onay süreci, ardından yüksek hassasiyetli enjeksiyon kalıp imalatına geçiş, imal edilen kalıbın enjeksiyon baskı süreci, ölçüm raporlarının alındığı kalite kontrol ve son olarak üretim aşamasına geçmekten oluşur.